Etappe 7: Thunder, lightning and what went up, did come down
15 juni 2025 - Cahors, Frankrijk
Na een geslaagde rustdag was het vandaag weer vroeg uit de veren om een start te kunnen maken met tweede week van onze LOW vakantie.
De rustdag was bijzonder geslaagd te noemen. Een beetje relaxen, de was doen, de tassen herschikken, podcastje luisteren en natuurlijk een bezoek brengen aan Rocamadour, de pelgrims stad in de Lot. De naam van deze heilige plaats is afgeleid van het Occitaanse 'roc amator'; de rots van Amadour. Deze rots is in de vroege middeleeuwen uitgekozen door Sint-Amadour als woonplaats. Naast de tombe van Sint-Amadour is de Zwarte Madonna van Rocamadour een belangrijke reden voor een pelgrimsbezoek. Zelfs gekroonde hoofden kwamen naar Rocamadour op bezoek, onder wie koning Lodewijk de Heilige en Hendrik III van Engeland, die in Rocamadour op wonderbaarlijke wijze genezen zou zijn van een ziekte. Het heiligdom van Rocamadour vormde tegelijk een etappeplaats op de weg van Noord-Europa naar Santiago de Compostella. (wikipedia)
De plaats heeft zelf ongeveer 600 inwoners, maar wordt elk jaar door ca. 1.5 miljoen toeristen en pelgrims bezocht. Wij waren dit jaar nummer 723.678 en 723.679
Afgelopen nacht rommelde het behoorlijk in het departement van de Lot, en niet alleen daar. Ergens in de nacht moest ik nog even de tent verlaten voor een toiletbezoek maar een zaklantaarn had ik niet nodig ivm het (weer)lichten. Gelukkig konden we vanochtend de tent toch droog opbreken en ook het ontbijt en de voorbereiding op vertrek ging onder droge omstandigheden. Dat terwijl het in de lucht wel dreigde en buien alarm de nodige rode pitten op onze mobiel presenteerde...
Om exact half 8 (jawel!) zaten we op de fiets voor onze rit naar Cahors. Bewust hadden we ervoor gekozen deze dag niet al te veel kilometers te doen. Zo konden we op tijd bivak maken in Cahor en ook deze plaats nog even bekijken alvorens weer over te gaan in de relax modus.
Terwijl donkere wolken zich samen pakten boven Rocamadour begonnen wij aan de 5 kilometer lange klim om de plaats verlaten. Begeleidt door regen en onweer moesten we in de eerste 28 kilometer zo'n 5 klimmen overbruggen, waarvan 3 langer dan 3 kilometer. Na die 28 km hadden we dan ook ruim 650 hoogtemeters te pakken. De beloning kwam in de vorm van een ruim 20 km lange afdaling naar Vers aan de Lot. Net op tijd want ik voelde aan mijn benen dat het wel even weer leuk was geweest met dat geklim. Daarbij opmerkend dat het ongemerkt wel makkelijker gaat.
In Vers kochten we nog wat proviand en kwamen aan de praat met een Amerikaans stel die onze voor tassen nogal bijzonder vonden. Zij fietsten ook wel, maar anders .. Vanuit Vers was het nog ongeveer 15 km naar Cahors met afwisselend klimmen en dalen op een hooggelegen weg evenwijdig aan de Lot.
Rond half twee arriveerden we op de camping in Cahors. We waren dermate vroeg dat de receptie nog gesloten was. Op eigen inzicht kozen we maar een plek en zouden dan later wel inchecken. Aldus geschiedde...
Na opbouwen van de tent fietsten we nog even nasr Cahors om een indruk te krijgen van deze plaats met Romeinse geschiedenis. Het viel ons een beetje tegen. Een beetje rommelig en onrustig geheel. Morgen komen we er opnieuw doorheen via de officiële route. Misschien dat we dan meer highlights zullen zien.
Nu zitten we relaxt voor de tent. Het is droog met gematigde temperaturen. De Leffe blond zakt er wel in. Het mooie (lees warme) weer zal hier snel terugkeren, dus we moeten ons vochtgehalte op peil houden. Straks nog even eten op ons eigen culinaire niveau, camping wise...

Dit is puur afzien en genieten gr.van jullie fan
En dan Coby ook nog laten rijden!!
Succes met etappe: 8
Wat geweldig om dit met jullie dit te beleven '
Alleen de overbelaste benen hebben we geen last van !! Op naar de volgende belevenis !!
En daar zal het wel bij blijven !!