Travelling Home

6 juli 2024 - Tours, Frankrijk

TOURS Val d'Loire

De regen tikt op het zeil dak van onze safaritent als we ontwaken. Het weer is vandaag duidelijk anders dan de afgelopen dagen. Vandaag reizen we terug naar Zwolle en er moeten nog een paar puntjes op de overbekende i worden geplaatst. Gisteren hadden we de fietsen en achterblijvende bagage al afgegeven waarna we op het gezellige camping terras genoten van een waarlijk heerlijke pizza en een biertje tijdens het kijken van Duitsland-Spanje in een internationaal gezelschap.

1000003104

1000003105

Na het ontbijt, het ordenen van de handbagage in twee ortliebtassen en het opruimen van de tent liepen we in 10 minuten naar de bushalte vanwaar we met de bus naar Gare de Tours werden gebracht. In de bus, die langs 10 haltes moest voor we bij het station kwamen, was het zo druk dat we geen zitplaats konden vinden. Dus gingen we in het midden bij de deuren staan. Bij de eerste halte, toen de deuren openden, stond ik bij wijze van spreken gelijk 'shocking klem between de deuren van de tram'  Daarna toch maar even een ander plekje gezocht. Bij elke halte werd het steeds drukker in de bus en was heel mooi te zien wat een multi culturele samenleving Frankrijk is! Bij Gare de Tours mochten we uit de overvolle bus en dronken we een double café bij Brasserie Leffe. Nog een uur voor de trein naar Parijs Austerlitz zou arriveren...

1000003115

PARIJS AUSTERLITZ - PARIJS GARE DU NORD

Om klokslag 11:11 precies vertrok de TER trein vanaf perron G in Tours voor de twee-en een half uur durende reis met 8 tussenstops naar Parijs Austerlitz. Eenmaal in de trein hadden we al gauw een plek gevonden  met genoeg ruimte voor onze bagage. Wel was het bij elke tussenstop even spannend of de nieuwe passagiers ergens anders een plekje zouden vinden. Vanzelfsprekend hadden wij wel al een deel van onze bagage op de stoelen naast ons uitgestald om andere passagiers, volgens oud Hollands gebruik, lichtelijk af te schrikken 😉 Na ongeveer de 4e stop nemen er naast ons, bij het andere raam, een drietal Chinese, kunnen ook Japanse, dames plaats. Helemaal geen probleem ware het niet dat ze heel erg onrustig zijn en tot aan Parijs zeker 153 keer opstaan, drentelen, bij hun bagage moeten etc. Uiteindelijk went ook dat. Verder is het een comfortabele reis waarbij we het 2e deel lekker doorrijden. Om 13:31 rijden we tenslotte het station Parijs Austerlitz binnen. Nu op zoek naar de juiste tram om bij het andere station, Gare du Nord te komen...

1000003127

PARIJS GARE DU NORD - ROTTERDAM

Vanuit de trein volgen we zo snel we kunnen de bordjes M5 van de metrolijn naar station Gare du Nord. Als wij die gevonden hebben is het zaak de juiste richting te kiezen... Uiteindelijk stappen we in de overvolle metro en komen 7 stops later aan op Gare du Nord. Daar begint onze zoektocht opnieuw; waar staat de Eurostar naar Amsterdam?  Eerst moeten we uitchecken vanuit de metro en dat doen we met behulp van een aardige Franse Metro-beambte omdat wij beide tickets op één telefoon hadden aangeschaft en je maar 1x kunt uitchecken. Gelukkig werd Jeannette uitgecheckt door de beambte. Daarna hurry-up naar Hall 2 en perron 10 waar de Eurostar al stond te wachten. Wij hadden 2 plaatsen in rijtuig 18 en laat dat nu net het allerlaatste treinstel van de 2e aangekoppelde trein zijn. Ongeveer een kwartier later zitten we in de volle, warme trein naar Amsterdam. Wij gaan er echter uit in Rotterdam om vandaar verder te reizen naar Zwolle, maar dan zijn we alweer een kleine 3 uur verder...

ROTTERDAM - ZWOLLE

Het is erg warm in de Eurostar van Parijs naar Amsterdam. Als we naar buiten kijken zien we het vlakke Noord Franse land aan ons voorbij trekken. Het gebied van Parijs-Roubaix, al vermijd de trein gelukkig wel de kasseien stroken. Als we de grens met België zijn gepasseerd wordt het landschap snel heuvelachtiger.  Via Brussel en Antwerpen snellen we richting Nederland. Op X lees ik dat er een zomerstorm aan de Hollandse kust woed, daar zal Rotterdam vast een staartje van meekrijgen. Benieuwd of we niet te zomers gekleed zijn in onze korte broek?

Om 17:05 stopt de trein op het centraal station van Rotterdam. Als we uitstappen merken we dat het inderdaad een stuk frisser is dan in midden Frankrijk. Van enige storm merken we weinig. Omdat we uit een internationale trein komen moeten we eerst uitchecken en gelijk weer inchecken om naar Zwolle te komen. Na een snelle sanitaire stop en even twijfelen bij de Smullers besluiten we toch de gereedstaande trein te pakken. Nog ongeveer twee uur dan zijn we thuis...

ZWOLLE: HOME SWEET HOME

Daar is de Hanzeboog, nog steeds rood en de IJssel eronder stroomt nog steeds richting Kampen. De trein rolt Zwolle binnen, we zijn weer thuis! Eerst echter moeten we nog een stuk met de bus voor de sleutel echt in de voordeur kan. In onze korte broeken voelt de 15 graden toch een stuk frisser dan verwacht en op station Zwolle waren we ook de enigen die in het kort waren gekleed.

EPILOOG

Bijna 4 weken zijn voorbij gevlogen. Die totaal verregende 1e dag per auto naar Rhenen lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Ons eigenlijke plan konden we noodgedwongen maar gedeeltelijk uitvoeren. De conditie en kracht waren voldoende aanwezig maar het fysieke ongemak speelde een te grote rol. Gelukkig vonden we een goed alternatief, maar jammer blijft het wel. Het weer was wisselend, slecht in het begin, warm in het midden en aangenaam in de laatste paar dagen. Bij benadering heb ikzelf een kleine 1200 km gefietst en Jeannette een kleine 1000, aanmerkelijk minder dan de oorspronkelijke geplande 1800 maar we hebben wel van elke kilometer genoten!

1000002712

Nog een paar dagen rustig aan doen, dan mag de knie weer volop meedoen. Daarna weer lekker op de racefiets. Er zijn nog plannen genoeg, ook voor een volgende fietsvakantie, wanneer die dan ook moge zijn. De blauwe Santos komt terug!

1000003004

Alle vaste volgers en overige lezers bedankt voor alle enthousiaste, leuke, bemoedigende, ondersteunende en adviserende reacties Ik en Jeannette hebben er van genoten!

1. Frits:
  2. Hans de Groot:
    Thnx!
  3. Joop en jannie:
    Welkom thuis
    Nu mooi nagenieten het weer was minder de reis mooi
  4. Hans de Groot:
    Dank Joop!
  5. Harry Wolf:
  6. Hans de Groot:
    Dank, vriend!
  7. Ap Brands:
    Jeannett en Hans,
    Dankjewel dat ik getuige mocht zijn van jullie uitvoerig beschreven vakantie reis.
    Welkom thuis, gezond en wel, met vele mooie onuitwisbare herinneringen.
  8. Hans de Groot:
    Dank!
  9. Gert.:
    6 juli 2024
    Bienvenue chez Jeannette et Hans.
    Salutations Gert.
  10. Hans de Groot:
    Merci Gert!
  11. Hennie:
    7 juli 2024
    Welkom thuis allebei en Hans bedankt voor de mooie verslagen.
  12. Hans de Groot:
    Dank Hennie!
  13. Jan Moeijes:
    7 juli 2024
    Welkom thuis. Jeannette en Hans. Dank voor de mooie verhalen van jullie avonturen.
  14. Hans de Groot:
    Graag gedaan Jan!
  15. Naamgenoot:
    7 juli 2024
    Chappeau 1000en 1200km met bepakking is geen kattepis. Leuk om jullie te volgen!
  16. Hans de Groot:
    Bedankt voor het volgen!
  17. Fred van Dam:
    8 juli 2024
    Welkom terug in Zwolle en fijn dat jullie weer gezond en wel terug zijn. Nogmaals bedankt voor de mooie reisverhalen. Snel samen weer fietsen!!
  18. Hans de Groot:
    8 juli 2024
    Zeker! Zie je weer op de fiets!