Extra dag in Eijsden
14 juni 2024 - Eijsden, Nederland
Bij het ontwaken vanochtend, gierde de wind om de B&B en bleek het zwaarbewolkt en enigzins vochtig. Duidelijk minder weer dan gisteren dus. Vandaag zou onze eerste gezamenlijke fietsdag richting de Ardennen worden. Helaas werd dat 'm dus niet vanwege eerder genoemde redenen. Nu stond deze dag in het teken van het plannen van het vervolg van onze reis, maar niet voor we uitgebreid hadden ontbeten. In de knusse ontbijtzaal kwamen we aan de praat met een ouder echtpaar uit Koningslust, van welke kleine gemeenschap in noord Limburg wij nu alle ins en outs weten.
Met twee medewerkers van de B&B bespraken we de (on)mogelijkheden van het per trein reizen naar Luik. Helaas ligt door hoogwater het traject tussen Eijsden en Visé eruit waardoor ook Luik onbereikbaar is geworden per trein. Om toch informatie in te winnen over reizen per trein met fiets richting Frankrijk besloten we een bezoek te brengen aan station Maastricht. Misschien konden zij ons iets wijzer maken.
ONS PLAN
Vanwege de voorgeschreven rust is fietsen een aantal dagen geen optie, maar in Zuid Limburg blijven hangen eigenlijk ook niet (al was het maar vanwege het weer). Dus hebben we besloten te proberen om met de trein alvast een stuk zuidelijker te gaan, daar een aantal dagen rust te pakken en vervolgens de draad weer op te pakken. Dat betekent wel plannen met het openbaar vervoer en dat is al een hele opgave op zich.
Op het station in Maastricht werden we 0,0 wijzer. De dienstdoende baliemedewerker 'service&informatie' gaf èn geen service èn geen informatie, behalve dat trein naar Luik niet ging en dat wisten we al. Uiteindelijk werd een kort concert van Jeannette op de stations piano het hoogtepunt van ons bezoek aan de NS. Van de weeromstuit maar besloten ergens koffie te gaan drinken en daar maar weer verder te zoeken naar info op onze mobiel.
Na de busreis terug naar Eijsden en wat inkopen werden uiteindelijk toch beslissingen genomen. Morgen gaan we (toch per fiets) naar Visé, deze 6 km durf ik nog wel aan. Vandaar gaan we proberen de trein te nemen naar Luik en indien mogelijk van Luik naar Luxemburg stad. Het uiteindelijke doel is dan een dag later per trein verder te gaan richting Troyes in Frankrijk en daar nog enkele dagen rust te nemen indien vereist. Daarna is het de bedoeling de rest van de oorspronkelijke route weer te fietsen (mits fysiek mogelijk).
Als ik dit verhaaltje schrijf regent het in Eijsden bij een stevige ZW wind. De medewerkers van B&B annex café Heerlijkheid De Breust maken het etablissement gereed voor het EK voetbal. Allerlei oranje materiaal wordt aan de gevel gehangen, de mannen hebben er zichtbaar zin in. Laat ik daar maar een voorbeeld aan nemen!

Hoop voor jou op snel herstel en dan fijn fietsen met een zonnetje erbij
Maar ja het weer krijg je er gratis bij😀
We zullen voor jullie duimen en hopelijk helpt dat. Wil je Jeanette nog van ons feliciteren? Succes verder 👋