Etappe 9: Waubach/Landgraaf -Vaals

16 juli 2026 - Vaals, Nederland

Zo, het zit erop wat het fiets gedeelte van deze onderneming betreft! Na  45,6 relaxte maar wel inspannende kilometers heb ik het zuidelijkste puntje van de landsgrens tussen Nederland en Duitsland bereikt...

Ik had gisteren al besloten dat ik het vandaag kalm aan ging doen en niet alleen vanwege de hitte. Vandaag moest er serieus geklommen worden. Zo'n 600 hoogtemeters in het relatief korte stuk van de camping in Landgraaf tot het drielandenpunt in Vaals.

Vanuit het vertrek moest ik eerst weer de grens en mijn track opzoeken die ik gisteren had verlaten om de camping te bereiken. Nou die had ik gauw gevonden. Ik reed nog wel een keer verkeerd maar werd door Dorus weer op het juiste spoor gebracht (zie foto). Daarna ging het weer een heel stuk langs de Duitse grens met gelijk al een eerste pittige klimmetje. Vervolgens golfde het wat tot Herzogenrath waarna ik in Kerkrade ineens een fietspad  van max 18% voor de kiezen kreeg.  Even dacht ik ' waarom ligt de grens dwars door Kerkrade en welke geleerde legt een fietspad aan met 18% stijgingspercentage? Ja, zo snap ik dat iedereen massaal aan de E-bike gaat... Maar ik kan jullie wel melden dat Hansie op eigen kracht met bepakking en het hart in de keel deze puist fietsend  wist te overleven 💪.

Vervolgens doorkruiste ik de 'koempel stad' Kerkrade, omdat de grens hier nu eenmaal dwars doorheen loopt. Eenmaal weer buiten de stad en in landelijk gebied kwam ik erachter dat ik me nog even in moest smeren en daarvoor stopte ik op een plek in de schaduw met uitzicht op een weiland vol paarden. Door het geluid van mijn remmen schrok een familie Korhoen zich een veertje en vlogen rap het struikgewas in (waarschijnlijk was dat dus wat Toon Hermans altijd hoorde in dat struikgewas).

De route ging strak verder langs de grens, dan weer in Nederland, dan weer in Duitsland met steeds fraaie uitzichten over het zonovergoten heuvelland. Omdat ik zo heerlijk in de relax modus fietste merkte ik soms niet dan ik aan het klimmen was, maar dat deed ik zeker. Om in het plaatsje Orsbach te komen ging de weg bijna 2 km lang met wisselende percentages omhoog en dat aan de zonzijde van de heuvel. Een blik op mijn Garmin leerde me echter wel dat Vaals niet ver meer was en in de verte zag ik de contouren van de uitkijktoren al opdoemen...

Eerst nog maar eens flink afdalen in de wetenschap dat er daarna nog een laatste lange, stevige klim zou volgen, die naar de finish.

Ik had de Vaalserberg, waarop het drielandenpunt gelegen is, natuurlijk vaker beklommen. Met de racefiets en ook wel met de Santos met bepakking (Tour d' Limbourg). Maar dit keer kwam ik vanuit een andere richting, namelijk vanuit het oosten en vanaf het uiterste ZO- puntje van de grens. En precies vanaf daar begon de klim naar mijn eindpunt. 4,4 km lang serieus klimmen met mijn shifter op standje 2 en 1 oftewel de twee lichtste verzetjes. In de laatste kilometer vlogen een tweetal E-bikes mij met hoge snelheid voorbij. En dan altijd maar zeggen dat hij in de 'eco-stand'  staat 😉.

De laatste 500 meter naar het Drielandenpunt is weer redelijk vlak, zodat mijn benen weer even konden herstellen voor de triomfantelijke aankomst bij het monument! Helaas was het daar zo druk dat een foto van 'me and my bike' geen optie was. Daarom maar een aantal alternatieve foto's gemaakt. Daarna sjeesde ik naar De Bokkerijder en beloonde mijzelf met koffie en Limburgse Vlaai...

Inmiddels zit ik al lekker op camping Hoeve De Gastmolen in Lemiers. De duurste camping van allemaal, maar zeker ook de mooiste. Hier blijf ik twee nachten staan om zaterdag weer naar huis te treinen. Morgen dus een rustdag, even niet fietsen maar gebruik maken van het gratis openbaar vervoer. Over de zaterdag wil ik het nog maar niet hebben want mijn ervaringen met fiets  en trein zijn, vriendelijk gezegd, WAARDELOOS.

8 dagen geleden begon ik aan een zelf bedacht avontuur, langs de grens fietsen van noord naar zuid. Nu ca. 700 km verder heb ik ongeveer 650 km aan nieuwe wegen ontdekt. Heb ik gezien hoe mooi het grensgebied tussen ons land en Duitsland is. Met als hoogtepunten het hoogste noorden in het begin, Twente en de Achterhoek in het midden en de heuvels van Limburg in het zuiden. Zelden heb ik meer variatie aan landschappen gezien dan de afgelopen week. Ik heb ontdekt dat als je zelf zo'n route maakt, je ook wel eens een onbegaanbaar pad treft die je dan toch op fietst, om er vervolgens achter te komen dat het na een paar honderd meter gewoon een hardstikke mooi pad is met fantastische uitzichten. Eigenlijk raad ik iedereen aan eens zo'n tocht te maken en de avonturier in jezelf te ontdekken. Je zult er geen spijt van krijgen...

Tot over 3 weken voor een nog groter avontuur! Dan weer gezellig met Jeannette.

1. Ruud:
    16 juli 2026
    Toch fijn dat de locatie van de Bokkenrijders er al zo lang is. Heb daar ook goede herinneringen aan met de gezamenlijke tochten aldaar. Lekker uitrusten en neem een 🍺 of twee, drie, je ziet maar.
  2. Hans de Groot:
    16 juli 2026
    Heb er twee genomen. Ik ken mijn maat...
  3. Hessel de Graaff:
    16 juli 2026
    Pak een biertje Hans! Dik verdiend.
  4. Hans de Groot:
    16 juli 2026
    Die heb ik al op Hessel...
    (die van jouw houdt ik tegoed😉)
  5. Henk Groote:
    16 juli 2026
    Wat een mooie reis heb jij gemaakt. Prachtig hoe jij dat verwoord. En nu even uitrusten want je zult wel een beetje uitgewoond zijn met dat warme weer. En hopelijk is jouw terugreis Niet Slecht.
  6. Hans de Groot:
    16 juli 2026
    Haha, de warmte is wel een dingetje Henk! Hopelijk hebben de treinen er zaterdag geen last van 😀
  7. Hennie:
    16 juli 2026
    Ik snap dat je zoiets ook een ander gunt.
    Mooi dat je deze trip weer zonder problemen hebt kunnen afronden.
    Goede reis terug ;-)
  8. Hans de Groot:
    Thnx Hennie!
  9. Harry T.:
    16 juli 2026
    Hans weer bedankt voor de mooie dagverslagen, geniet nog even van de rustdag en ga met een hoopvol gevoel de treinreis aan naar Zwolle 😊
  10. Hans de Groot:
    Fingers crossed....
  11. Kees:
    16 juli 2026
    Op naar de volgende trip, Hans. Ik vond het verslag wederom zeer aangenaam!
  12. Hans de Groot:
    Daar doe ik het voor Kees 👌
  13. Hans Kleijn:
    16 juli 2026
    Mooi slot Hansie. Gefeliciteerd!
  14. Hans de Groot:
    👍 thnx
  15. Coby:
    16 juli 2026
    Het zit er weer op, weer een mooie reis voor in je boek. Ben weer benieuwd naar de volgende.
  16. Hans de Groot:
    Nog even geduld...
  17. Jan Moeijes:
    16 juli 2026
    Hans dank voor je mooie verslag van deze soloreis. Succes met de voorbereidingen van jullie reis naar Sevilla.
  18. Hans de Groot:
    Dank je Jan!
  19. Peter:
    17 juli 2026
    Bedankt weer voor je mooie verhalen. Ik zit ook nog op ons tochtje te wachten.Of heeft Harry zich terug getrokken?😁
  20. Hans de Groot:
    17 juli 2026
    Dat zal wel weer volgend jaar worden 😉
  21. Paul:
    17 juli 2026
    Prachtig verhaal weer Hans, petje af! Gefeliciteerd met het halen van je einddoel. Hou je vorm vast voor straks.
  22. Hans de Groot:
    17 juli 2026
    Dankje Paul, ik doe mijn best!
  23. Harry Wolf:
    17 juli 2026
    We geven een paar Belgen opdracht om ons mooie land via prachtige wandelroutes in beeld te brengen, waarom niet Hansie op de fiets of straks Jeannette & Hansie op de fiets 😎
  24. Hans de Groot:
    17 juli 2026
    Goed plan, stuur maar een cameraploeg 😀
  25. Harry Wolf:
    17 juli 2026
    Ik stuur Peter Kleingeerts met camera :)
  26. Hans de Groot:
    🥴🤔😥
  27. Hans M:
    18 juli 2026
    Weer een mooi tochtje Hansie. Bedankt voor het mogen meebeleven.
  28. Hans de Groot:
    👌👍
  29. Henk:
    18 juli 2026
    Bedankt voor het in kijkje, prachtig heb je het weer verwoord.
    Goede terugreis gewenst en door naar het volgende avontuur.
  30. Hans de Groot:
    👌👍
  31. Cor:
    18 juli 2026
    Mooie reisverhalen Hans, ik heb ze met plezier gelezen. En je hebt het bewijs geleverd dat een mooie fietsvakantie ook vanuit huis is te organiseren.
  32. Hans de Groot:
    18 juli 2026
    Zo is het maar net Cor! Over 3 weken vertrekken we weer vanaf Zwolle maar ligt de eindbestemming ietsje verder...
  33. Egbert Dijk:
    19 juli 2026
    Wederom mooie reisverhalen Hans; ik heb ze weer met veel plezier gelezen.
  34. Hans de Groot:
    19 juli 2026
    Leuk om te horen Egbert! Hoop dat je richting Andalusië weer 'mee reist' 👍
  35. Loes:
    27 juli 2026
    Hoi Hans, Beetje een late reactie van mij, maar ik heb jouw mooie verhalen weer gelezen van een heerlijke tocht. Ben inmiddels ook wel zo ver dat ik het er (volgende week ofzo) op ga wagen om iets dergelijks in m'n eentje te gaan doen. Krijg er steeds meer zin in als ik alles zo lees. En inderdaad, Nederland is prachtig met super mooie fietsroutes en veel variatie qua landschappen. Bedankt voor de inspiratie die ik door jou weer heb opgedaan en heel veel succes en plezier met de superlange vakantie die jij en Jeannette nog in het vooruitzicht hebben. Hoop dat de branden tegen die tijd zijn uit gedoofd. Groetjes, Loes
  36. Hans de Groot:
    Hoi Loes,
    Bedankt voor je leuke reactie!
    Goed dat je een tocht gaat maken. Ik hoop te zijner tijd te horen wat je precies gedaan hebt.
    Heel veel plezier alvast! (maar vergeet niet om ons te blijven volgen 😉)
    Groetjes
  37. Loes:
    27 juli 2026
    Ja, ik laat het weten Hans, maar het zal geen lange tocht zijn denk ik zo.
    En zeker ga ik jullie zo af en toe volgen, stiekem ben ik best een tikketje jaloers, maar beleef graag jullie avonturen een beetje mee.
    Heeeeel veel plezier en hou 't veilig!!