Etappe 13: Naar St.Jean Pied Port

22 juni 2025 - Saint-Jean-Pied-de-Port, Frankrijk

Vandaag stond in het teken van de laatste etappe van het L.O.W. gedeelte van onze tocht. De officiële route eindigd in Oloron St.Marie. Pelgrims op weg naar Santiago moesten echter via St.Jean Pied de Port richting Roncesvalles, een pleisterplaats in de Pyreneeën. Daarom kozen wij ook voor St.Jean Pied de Port als eindpunt van de LOW route alvorens verder te gaan richting Atlantische kust en daarna weer noordwaarts richting onze auto in Bourges. Maar dan zijn we al weer bijna een week verder.

Relatief laat, in vergelijking met de afgelopen dagen, verlieten we de camping in Aren. Ik had er prima geslapen, maar Jeannette minder vanwege geluidsoverlast van kamperende motorrijders. Op zich was de etappe van vandaag niet super lang, maar wel behoorlijk lastig qua hoogtemeters. Zo moesten we vandaag buiten andere klimmetjes ook de Col d' Osquich bedwingen. Een 5 km lange col met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6% en een max van 10%. De col is er één van de 2e categorie in Tour termen. Overigens had ik deze col al eens eerder beklommen tijdens de Compostella reis met Swolland. Toen echter op de lichte Canyon en zonder bepakking, dat scheelt zo 37 kg.

In tegenstelling tot de afgelopen week was het vandaag zwaar bewolkt maar voelde het wel al wat klam aan. Gelukkig was het wel droog.

De route die wij vandaag fietsten liep hoofdzakelijk paralel aan de Pyreneeën door de uitlopers van het gebergte. Een prachtig landschap in vele kleuren groen met kleurrijke huisjes tegen de bergen aangeplakt. Dit deel van Frankrijk is het Pays Basque oftwel Frans Baskenland. Goed te zien op alle plaatsnaamborden die in twee talen werden vermeld; Frans en Baskisch.

Zoals bekend strekt het Baskenland zich uit over noordwest Spanje en zuidwest Frankrijk in de westelijke uitlopers van de Pyreneeën. De belangrijkste steden zijn Bilbao (Bilbo in baskisch), Pamplona (Iruñea) en San Sebastian (Donostia) in Spanje en Bayonne (Baiona), Mauleon-Licharre ( Maule-Lextarre) en dus St.Jean Pied de Port (Donebani Garazi). Vooral in Spaans Baskenland klinkt sind eeuwen de roep om onafhankelijkheid. Vanaf het midden jaren vijftig van de vorige eeuw tot 2011 werden door de ETA veel geweldadige aanslagen gepleegd.

In Mauleon deden wij alvast onze inkopen voor de lunch en diner omdat op zondagmiddag de supers dicht zijn. Daarna maakten we ons op voor de Col d' Osquich. Op kilometer 30 was het zover, we mochten klimmen en dat deden we zoals we al twee weken doen; kalm maar gestaag. Toch voelden we dat deze klim wel pittiger was dan alles hiervoor. Lang en steil. Halverwege de klim kwamen we meer en meer in de mist terecht en werd het ook natter. Toch ging het klimmen op zich best goed en redelijk fit kwamen we boven. Die hadden we maar gehad. Vanaf nu was het op naar St. Jean Pied de Port...

Rond 15:00 uur arriveerden we in het toeristische stadje en toegangspoort tot de Pyreneeën. We keken er nog wat rond, kochten een klein souvenir en fietsten toen door naar de camping....

À demain

67 km / 903 hoogtemeters

100001337810000134251000013426100001342810000133861000013391100001351010000134791000013555100001354110000134991000013431

1000013576

1000013404

1. Joop en jannie:
    22 juni 2025
    Wederom weer een pracht verhaal
    De fotooos zijn prachtig
    De inspanning die jullie leveren
    Petje af
    Dit is voor mij een voorspel op de tour de france
  2. Hans de Groot:
    23 juni 2025
    Een goede voorbereiding op de Tour is belangrijk Joop. Dus blijf ons volgen...
  3. Ruud:
    22 juni 2025
    Gefeliciteerd met deze uitdagingen en het mooie resultaat. Nu begint het nagenieten zonder hellingen, dus veel mooier. Goede terugreis
  4. Hans de Groot:
    23 juni 2025
    Hoi Ruud, nog niet helemaal... Vanaf Poitier fietsen we nog in 3 dagen naar Bourges waar de auto staat. Je bent dus nog niet van me af 😉
  5. Paul:
    22 juni 2025
    👏👏👏👏applaus voor het volbrengen van de tocht
    🤝Hartelijk Gefeliciteerd🤝
    We zullen jullie verhalen gaan missen in onze vakantie.
  6. Hans de Groot:
    23 juni 2025
    We zijn nog niet helemaal klaar Paul. Dus je kunt nog even meegenieten met de laatste dagen.
    Jullie nog een goede voortzetting van de vakantie gewenst.
  7. Loes:
    22 juni 2025
    Saint Jean Pied de Port: deja vu!
    Wat een mooie reis was dat toch ook ;-)
  8. Hans de Groot:
    23 juni 2025
    Dat was een prachtige reis Loes!
  9. Harry:
    22 juni 2025
    De Col d’ Osquich, als ik er aan denk voel ik hem nu nog in de benen en dat zal bij jullie met een veel groter gewicht zeker niet minder zijn.
    Toppers, gefeliciteerd met het behalen van jullie uitdaging en nu via vast nog een mooie route richting NL.
  10. Hans de Groot:
    23 juni 2025
    Het was een hele inspanning Harry, maar toch ook weer gelukt. Bedankt. Nu een stukje treinen en dan nog 3 dagen fietsen naar Bourges...
  11. Jaap Lameris:
    22 juni 2025
    Ne als Loes en Harry kan ik mij deze col nog wel herinneren. Toen inderdaad zonder bagage,dat was zwaar genoeg. Jullie zijn echte bikkels hoor
  12. Hans de Groot:
    23 juni 2025
    Dankje Jaap. Compostella was een prachtige beleving destijds..
  13. Naamgenoot:
    23 juni 2025
    Zwaarste achter de rug, maar nog wat KMS te gaan. Voldaan gevoel is op z’n plaats!
  14. Hans de Groot:
    23 juni 2025
    Dankje Hans! Goed om te horen...
  15. Jan schotman:
    23 juni 2025
    Goed gedaan Hans 🚴🚴👍👍mooi verhaal weer🫜🚉🚊nu DE laatste km veel succes.
  16. Hans de Groot:
    Dankje Jan!
  17. Wilma en Jan:
    23 juni 2025
    Wat hebben we genoten van jullie verhalen
    Knap geschreven en vertelt "
    We hebben het helemaal mee beleefd en gevoeld Beiden nog hele fijne fiets dagen !!!
  18. Hans de Groot:
    23 juni 2025
    Dankje Wil maar we zijn er nog niet aan...
  19. Cor:
    23 juni 2025
    Mooie fietsprestatie en fijn voor jullie dat het erop zit. Toppers.
    Ik wens jullie een goede (dalende) terugreis en tot ziens.
  20. Hans de Groot:
    23 juni 2025
    Je bent nog niet van ons af Cor!
  21. Jan Moeijes:
    23 juni 2025
    Fietsplan "Langs Oude Wegen" volbracht onder mooie weersomstandigheden. ( soms veel te warm)
    Geen lichamelijke klachten ( knieën) en vrolijke gezichten op de foto's. Top!!
    Betere weersomstandigheden dan wij destijds ( regen en kou)
    Geniet van de terugrijroute naar Bourges.
    Goed gedaan, wees trots op jullie gezamenlijke prestatie
  22. Hans de Groot:
    Dank Jan en Joke!